Na samej kaczce mięska niewiele, ale z farszem - można się trochę najeść.
Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny.
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
- 1 kaczka
- około 50 dag mięsa szynki
- 10 dag boczku wedzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki satrtego jabłka
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz świeżo zmielony
- sos sojowy
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce.
Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji kaczej.
Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia.
Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę.
Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika.
Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem.
Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje.
Masz rację Ninko, ja też robiłam kaczkę i 4 osobowa rodzina ledwo sobie pojadła, a z takim pysznym nadzieniem można zatkać 6 dziubów (czyli Jaska i Zuźke dodatkowo)
OdpowiedzUsuń