16 kwietnia 2015

Kaczka faszerowana szynką i jabłkami

Dość często ostatnio można kupić polską kaczkę za umiarkowaną cenę. Warto taką promocję wykorzystać i upiec kaczkę nadziewając ją mięsem z dodatkiem jabłek i cebuli.
Na samej kaczce mięska niewiele, ale z farszem - można się trochę najeść.
Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny.



Kaczka faszerowana szynką i jabłkami


  • 1 kaczka
  • około 50 dag mięsa szynki
  • 10 dag boczku wedzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki satrtego jabłka
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • sos sojowy
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce.

Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji  kaczej.
Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia.



Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę.
Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika.




Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem.





Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje.

1 komentarz:

  1. Masz rację Ninko, ja też robiłam kaczkę i 4 osobowa rodzina ledwo sobie pojadła, a z takim pysznym nadzieniem można zatkać 6 dziubów (czyli Jaska i Zuźke dodatkowo)

    OdpowiedzUsuń