16 kwietnia 2015

Małpi chlebek z cynamonem i sezamem.

Przepis z poprzedniego miesiąca - upiekłam a nie zdążyłam Wam zaprezentować.
Dziś mam wolną chwilę, więc spieszę z opisem.



Małpi chlebek
Składniki:
75 g roztopionego masła
1 szklanka  mleka
500 g mąki
2 jaja
40 g suchych drożdży
szczypta soli
łyżka cukru

Posypka:
100 g topionego masła
100 g brązowego cukru
łyżka cynamonu
2 łyzki sezamu
Dodatkowo: miód do polania

Lekko podgrzej mleko.
Z połowy mleka, cukru drożdży i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn.
Gdy drożdże ruszą wlej je do miski, dodaj  mąkę, pozostałe składniki i szczyptę soli. Pamiętaj, że masło nie może być gorące lecz przestudzone.
Wyrabiaj drożdżowe ciasto wlewając na koniec stopione , przestudzone masło.
Kiedy ciasto będzie jednolite,Nakryj miskę ściereczką i zostaw
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyjmij ciasto z miski, zagnieć i podziel na małe porcje.
Każdą z porcji formujemy w kulkę, zanurzamy w maśle i obtaczamy
cukrem wymieszanym z cynamonem i sezamem.
Ułóż kuleczki kolejno w foremce żaroodpornej.
Kiedy foremka jest już pełna, przykryj ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.






 Piecz chlebek około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.



















Po lekkim przestudzeniu podawaj chlebek polany miodem.


1 komentarz: