31 lipca 2014

Cukinia. Wiejska kiełbasa. Cukiniowy Misz-Masz.

Na kolację też cukinia, bo jak Wam pisałam wczesniej cukini ci u mnie dostatek :)
Tym razem wiejskie danie z patelni, szybkie i smaczne.
Wykorzystałam też zielonego  pomidora, który spadł z krzaczka w czasie ulewy.



 Cukiniowy Misz-Masz.

1 średnia , młoda cukinia
30 dag wiejskiej kiełbasy
1 łyżka masła sklarowanego
1 duża cebula
1 duzy zielony pomidor (opcjonalnie)
2 czerwone pomidory
3 jaja
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku

Umyłam i obrałam warzywa.Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam ją na maśle. Dodałam wiejską kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
Pokroiłam zielonego pomidora w drobna kostkę, a czerwonego w cząstki. wrzuciłam na patelnię i dusiłam 10 minut.








 Pokroiłam cukinię w półplasterki i dodałam do zawartości patelni.
Dusiłam kolejne 5 minut  po czym dodałam rozkłócone jaja.
Doprawiałam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gdy jajko całkowicie sie zcięło podałam danie  z dodatkiem pieczywa.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kalamuchy z jajkiem, które łączy się z sokiem z warzyw! Może nie jest najbardziej widowiskowe danie, ale mnie od dawna wkurzają wpisy na różnych blogach, gdzie laski gotują tylko po to, by robić wypasione fotki (nie dotyczy to Broni, bo ona jest Mistrzynią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, teraz wypasione fotki są na czasie :) choć nie wiadomo jak jedzonko smakuje ...

    OdpowiedzUsuń