28 lipca 2014

Maliny. Twarożek. Serniczek z malinami straciatella..

Coś niedawno wspomniałam Wam o serniczku  z galaretką ... niedawno właśnie taki   przygotowałam.
Bardzo prosty przepis na serniczek z drobinkami czekolady. Cudownie smakuje w taki gorący dzień, jak dziesiejszy. Wybaczcie , że zdjęcia nie są piekne, ale to jeden z ostatnich kawałków, które jeszcze zostały. Te pierwsze, równiutkie  zostały zjedzone :(


Serniczek z malinami straciatella.

  •  1 kg kubek twarożku waniliowego mielonego do serników
  • 400 ml śmietanki kremowej
  • 50 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • 500 g malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z wyszorowanej cytryny
  • okrągłe biszkopty na spód
  • 1 łyżka migdałów mielonych lub wiórków kokosowych



Maliny umyj, odsącz z wody po czym wybierz najładniejsze do dekoracji.
 Resztę zasyp cukrem i przegotuj chwilę w własnym soku az lekko odparują (około 10 min).  Odstaw do ostudzenia. Zetrzyj czekoladę.
Jedną  galaretkę  z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody. Odstaw.
Dno foremki oprósz migdałami lub wiórkami kokosowymi po czym ułóż biszkopty. 
Na biszkoptach ułóż warstwę malin z sokiem.
 Wymieszaj  twarożek z cukrem pudrem i startą czekoladą. Ubij śmietanę.  Do twarożku dodaj ciągle mieszając tężejącą galaretkę  i od razu bitą śmietanę. 
Wyłóż mase na biszkoptach po czym wstaw  formę do lodówki.
Przygotuj drugą galaretkę, schłodź ją.
Na wierzchu sernika ułóż maliny, zalej je tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz