27 lipca 2014

Czarna porzeczka. Murzynek porzeczkowy.

Jak już jesteśmy przy letnich słodkościach, to bardzo lubię ciasto kakaowe z czarną porzeczką.
Przepis pochodzi ze starych notatek.


 Murzynek porzeczkowy.

  • 500 ml umytej i obranej z szypułek czarnej porzeczki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, cukier, kakao olej i podgrzewaj na małym ogniu do chwili, aż powstanie płynna masa. Przestudź ją po czym mieszając dodawaj po jednym żółtku.
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wymieszaj.
Na końcu dodaj pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp owocami po czym wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Piecz około 50 minut w zależności  od grubości ciasta.
Po ostudzeniu polej je dowolną polewą czekoladową - ja użyłam stopionej w mikrofalówce czekolady z dodatkiem łyżki mleka.







2 komentarze:

  1. Wow, wygląda wspaniale :) Naprawdę jestem zachwycona, musi genialnie smakować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie...oj tak, smakował wspaniale!

      Usuń