31 lipca 2014

Quinoa. Cukinia. Pikantna quinoa z cukinią i selerem.

Kolejny lekki posiłek wegański z warzywami. Szybki, zdrowy dzięki wspaniałej komosie ryżowej niezwykle bogatej w składniki odżywcze.
Niedawno odkryłam kozieradkę - " naturalne maggi", wspaniale aromatyzuje i poglębia smak dania tego typu.


 Pikantna quinoa z cukinią i selerem.



  • 200 g komosy ryżowej trójkolorowej
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 lyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz biały, chili do smaku
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • papryczki piri-piri do dekoracji


Ugotuj komosę ryżową wg przepisu na opakowaniu. Umyj i obierz warzywa.
Łodygi selera pokrój w cieniutkie paseczki w poprzek łodyg, najładniejsze listki zostaw do dekoracji.




Cukinię pokrój w kosteczkę.
Obraną  cebulę  pokrój w kosteczkę, zeszklij ją na oleju rzepakowym zagrzanym w rondlu o wysokich brzegach.







 Dodaj komosę, kozieradkę  i seler naciowy. Podlej odrobiną wody (2 łyżki).
Duś wszystko rasem kilka minut po czym dodaj cukinię.
Dopraw danie do smaku przyprawami, nie żałuj chili.
Danie powinno być pikantne!
Duś wszystko razem około 10 minut na wolnym ogniu, by warzywa pozostały chrupiące a smaki się połączyły.

Podawaj danie w miseczkach udekorowane listkami selera i mega ostrymi papryczkami.
Uprzedź jedzących że dekorację da się zjeść, ale jest zabójczo ostra!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz