2 marca 2014

Pikantne babeczki warzywne

W ubiegłym tygodniu tyle było  słodkości, że zatęskniłam za czymś wytrawnym.
Babeczki  z warzywami wydały mi się świetną propozycją na kolacyjną przekąskę.
Miałam tez okazję wypróbować moje nowe , śliczne foremki.
Przygotowałam ich sporo w dwóch wersjach. Na ostatki w sam raz!


Pikantne babeczki warzywne


  • około 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej orkiszowej
  • 1 czubata łyżka cukru brązowego lub muscovado
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurtu
  • 1 szklanka posiekanych drobno warzyw (ostre papryczki, cebula, seler naciowy)
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 20 dag żółtego sera 
  • szczypta soli


Wymieszaj mąkę orkiszową z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
 W drugiej misce wymieszaj jaja z  jogurtem i  olejem.
Obierz warzywa, posiekaj je drobniutko.
 Dodaj warzywa  i imbir - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka dosyp odrobinę mąki.
Foremki silikonowe przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Nakładaj masę do foremek.
Pokrój ser w cieniutkie paseczki i ułóż je na babeczkach





 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij  babeczki na talerz.






1 komentarz: