17 marca 2014

Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami

Zauważyliście jak bardzo lubię recykling w kuchni? Nie dotyczy to tylko opakowań.
Lubię   ciekawe opakowania plastikowe po produktach spożywczych  przerabiać na foremki
do galaretek i wykładania kasz na talerz.
 Nie lubię też wyrzucać niezepsutych  resztek obiadowych.
Można z nich robić zapiekanki, kluseczki, placuszki itp.
Moje dżdżownice w kompoście dostają do jedzenia tylko  fusy i obierki z warzyw.
Chyba już się  do tego przyzwyczaiły :)
Dziś kolejny przepis wykorzystujący warzywa z gotowania rosołu.
Pamiętajcie, by takie warzywa wyjąć z zupy  odpowiednio wcześnie, bo z rozgotowanych można zrobić tylko pure.



Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami


  • warzywa z rosołu
  • 4 filety śledziowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • pęczek bazylii
  • 1 opakowanie mieszanki kielków
  • 1 łyżka oliwy Extra V.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kiełki do dekoracji


Wymoczone śledzie pokrój w paseczki. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu) oraz oliwę i sok z cytryny. Posyp pieprzem czarnym świeżo zmielonym , wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki.
Umyj kiełki i odsącz je na sitku.
Warzywa z rosołu pokrój w kosteczkę.






Obierz białą cebulę i paprykę . Pokrój je w piórka.
Wrzuć na rozgrzane na patelni masło sklarowane. Smaż dopóki cebula się nie zeszkli.
Dodaj posiekane listki bazylii.









 Dodaj  pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu i kiełki.

Przesmaż wszystko razem na bardzo małym ogniu by smaki się połączyły.
Odstaw do ostudzenia.
Połącz warzywa z  częścią śledziową sałatki. Wymieszaj, dopraw do smaku sola i pieprzem.




Podawaj porcje sałatki udekorowane kiełkami rzodkiewki lub innymi, które lubisz.

Zupny recykling
Kiełki















3 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatkę ze sledzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po raz kolejny żałuję, że śledzie są drogie i nie mogę sobie często pozwolić na ich kupno. A jedzenia też nienawidzę wyrzucać i zawsze się złoszczę na Czeredę, gdy zostawia resztki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dobry śledzik to teraz rarytas! I pomyśleć, że kiedyś był to pokarm ubogich...

      Usuń