2 marca 2014

Babeczki brokułowe

Drugi rodzaj wytrawnych babeczek, który upiekłam to zgoła odmienne w smaku babeczki brokułowe.
Powiem szczerze, że trudno by mi było określić , które były smaczniejsze....



Babeczki brokułowe

  • około 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej orkiszowej
  • 1 czubata łyżka cukru brazowego lub muscovado
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurtu
  • 1 brokuł
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do posmarowania brokułów


Wymieszaj mąkę orkiszową z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
 W drugiej misce wymieszaj jaja z  jogurtem i  olejem.
Obierz Brokuła. Różyczki brokuła ugotuj na parze al dente.
Gruby środek obierz ze skóry po czym zetrzyj w łezkę.
Dodaj do płynnej masy starty głąb brokuła oraz
   sypkie składniki i wymieszaj. Gdyby masa była zbyt płynna dosyp odrobinę mąki.
Foremki silikonowe przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Nakładaj masę do foremek.
W każdą włóż  różyczkę brokuła. Posmaruj ją dość obficie oliwą,
by się nie wysuszyły w czasie pieczenia.



 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij  babeczki na talerz.






1 komentarz:

  1. fajnie wyglądają z tymi czuprynkami z brokuła :-)
    Ja też nie wiedziałabym, które wybrać, najlepiej obie propozycje. I oczywiście żeby ktoś podał ze szklanka soku z pomidorów (mój ulubiony, Potwory wymiękają, gdy go piję)

    OdpowiedzUsuń