12 marca 2014

Warzywa z jajem na jaglance

Jeszcze jedno danie wykorzystujące warzywa i mięso z rosołu.



Warzywa z jajem na jaglance



  • białe mięso z rosołu 
  • warzywa korzeniowe ugotowane w rosole
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 jaja
  • 1/2 kg miąższu z dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka suszonej mieszanki ziół włoskich
  • sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • bazylia do dekoracji 
  • oliwki do dekoracji


Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.

Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Pokrój mięso i marchewkę  z rosołu.  Białe warzywa podlewając niewielką ilością rosołu (lub wody) zmiksuj na gładką masę.
Obierz cebulę, posiekaj  i zeszklij na łyżce masła sklarowanego. Dodaj czosnek a po chwili przecier przecier z białych warzyw i dynię.
Duś wszystko razem 5 minut po czym dodaj mięso  z rosołu i marchewkę.




Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła  suszone.

W masie warzywnej zrób dołki, wbij w nie jaja i duś pod przykryciem aż białka się zetną a żółtka jajek będą płynne.







Na talerzach ułóż porcje gorącej kaszy, następnie warstwę warzyw z mięsem.
Na górze ułóż jaja.
Udekoruj przed podaniem oliwkami i listkami bazylii.

Zupny recykling


1 komentarz: