14 marca 2014

Jarzynka z warzyw rosołowych.

Jeszcze jeden wpis dot. dań wykorzystujących warzywa gotowane w rosole.
Szkoda takie warzywa wyrzucić, a  można z nich zrobić jarzynkę na gęsto.
Prosto i szybko!

Jarzynka z warzyw rosołowych.

  • warzywa ugotowane w rosole (pietruszka, seler, marchew)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka ostra
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
Obierz  cebulę i papryki. Posiekaj cebulę po czym zeszklij ją na rozgrzanym maśle sklarowanym.

Dodaj pokrojone drobno papryki.  Duś wszystko razem podlewając odrobiną wody, by nie przypalić warzyw. Po 5 minutach duszenia oprósz je mąką, wymieszaj i dodaj pokrojone w kosteczkę warzywa z zupy. Dopraw jarzynkę solą, pieprzem czarnym i ziołowym. 
Zostaw na mały ogniu jeszcze kilka minut by warzywa  nabrały smaku i aromatu papryki i przypraw.

Zupny recykling





Jarzynkę  podajemy jako dodatek do  mięsa.








2 komentarze:

  1. Witam, jeśli nie chce Pani używać wzmacniaczy/ulepszaczy to proszę zrezygnować z"jarzynki"-przeciez te wszystkie vegety, jarzynki/bulionetki to glutaminian sodu. Chyba że zrobi ją Pani sama... na jednym z blogów można znaleźć przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam sie zupelnie i nie używam jarzynki z gutaminianem sodowym. Ten post jest o tym jak wykorzystać warzywa ugotowane w rosole i podac je w sosie jako dodatek do drugiego dania.

      Usuń