31 marca 2014

Tosty francuskie z serem pleśniowym i owocami

Z dań śniadaniowych najbardziej oprócz jajek w koszulce  lubię francuskie tosty w wersji z serem pleśniowym i słodką nutą.
Takie tosty ni to słodkie, ni to wytrawne. Zaletą jest szybkie wykonanie dania i możliwość zużycie czerstwego pieczywa.
Te które zrobiłam na niedzielne śniadanko były wyśmienite! Śniadanie dla dwóch osób.

 

Tosty francuskie z serem pleśniowym i owocami


  • 4 małe lub 2 duże kromki jasnego, czerstwego pieczywa
  • 1 duże jajo
  • 150 ml mleka
  • pół szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina , daktyle itp)
  • plaster sera pleśniowego typu Rokpol
  • 2 szklanki soku pomarańczowego Tymbark
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Rozkłóć jajo w mleku. Zagrzej masło na patelni. Wkładaj kromki pieczywa do mleka na chwilę, po czym smaż je na jednej stronie na złoty kolor. Przewróć na drugą po czym posyp pokruszonym serem pleśniowym. 

Owoce suszone pokrój drobno i wymieszaj.
Gdy tosty są rumiane z drugiej strony a ser delikatnie się rozpłynie wyłóż je na talerze , posyp owocami i udekoruj listkami melisy lub mięty.



Podawaj z szklanka soku pomarańczowego Tymbark

Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz