2 grudnia 2013

Torcik z kaszy z bakłażanem i grzybkami

Dziś stwierdziłam, że pora zmienić nagłówek. Za oknem wciąż szaro, a u mnie zrobiło się biało i świątecznie.
Andrzejki minęły, Mikołaj ładuje prezenty na sanie ... czas pomyśleć o świętach.
Zaplanować menu, przygotować wcześniej co się da, pomyśleć o prezentach.
A w kuchni przed świętami raczej postnie, ale aromatycznie i zdrowo.


Torcik z kaszy z bakłażanem i grzybkami

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • garstka suszonych podgrzybków lub innych grzybów
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • natka pietruszki do dekoracji 



Namocz grzyby w niewielkiej ilości wody (1/2 szklanki).
Ugotuj kaszę do miękkości wg przepisu na opakowaniu.








Ugotuj grzyby.











Obierz warzywa.
Pokrój cebulę w piórka, bakłażana w cienkie paseczki (obieraczką do warzyw) a czosnek przeciśnij przez praskę.






Na rozgrzanym maśle   zeszklij cebulę, dodaj bakłażana i czosnek.
Po krótkim przesmażeniu dodaj grzyby razem z płynem z gotowania. Dopraw solą i pieprzem.
Duś wszystko razem około 10 minut na wolnym ogniu.  Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj śmietankę - wymieszaj po czym dodaj do bakłażana by zagęścić sos.






Uformuj babeczki przy pomocy obręczy lub innej foremki. Na górze każdej ułóż sporą ilość bakłażana z grzybami. Udekoruj przed podaniem natką pietruszki.









1 komentarz:

  1. Myślę, że to jest przepyszne, proste ale i wykwintne danie. Po prostu: worte gemby! (jak by powiedziała Babcia Bronia ;-)

    OdpowiedzUsuń