23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa w jajku

Jeśli lubicie połączenie śledzia i jajek  proponuję Wam bardzo smaczną przekąskę.



Sałatka śledziowa w jajku


  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 filety śledziowe typu matjas
  • majonez Dekoracyjny (4 łyżki)
  • 4 plastry  żółtego sera
  • 1 szalotka
  • mieszanka ziaren (słonecznik, len itp)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Upraż  ziarna na suchej patelni. Z śledzi wymoczonych wcześniej wytnij małe gwiazdki (16 szt). resztę śledzia posiekaj drobno. Obierz szalotkę. Posiekaj  ją drobno.
Ugotowane jaja przetnij  w połowie, odetnij końcówki by połówki stały jak miseczki. Wyjmij żółtka, posiekaj je drobno.





Połówki białek posmaruj majonezem i obtocz w prażonych ziarnach.
Śledzie, szalotkę i majonez wymieszaj razem. Dodaj  posiekany drobno ser, dopraw  sola i pieprzem - wymieszaj.
Napełnij białka sałatką, posyp  posiekanymi żółtkami. Na górze każdej przekąski umieść gwiazdkę śledziową. Udekoruj koperkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz