3 grudnia 2013

Placki z kaszy gryczanej i twarogu

Gdy zostanie trochę kaszy z dnia poprzedniego  można z niej zrobić zapiekankę lub placki.
Placki na ogół wszyscy lubią, więc tym razem przepis na placki.



Placki z kaszy gryczanej i twarogu


  • 1 i pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 15 dag twarożku
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki (z czubem)
  • kilka łyżek otrębów owsianych 
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny  do smażenia
  • sałata do dekoracji 



Rozgnieć widelcem twarożek na gładką masę
Wymieszaj jaja ze śmietanką  w misce. Dodaj kaszę, twarożek i mąkę, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.







 Posiekaj drobno szczypiorek. Dodaj szczypiorek do masy, wymieszaj ponownie.








Na rozgrzanym na patelni oleju smaż niewielkie placuszki. Przed przewróceniem  placków posyp górę otrębami i smaż z drugiej na złoty kolor. 






Odsącz placki z tłuszczu na papierowym ręczniku.













Podawaj je udekorowane sałatą. 




1 komentarz: