28 grudnia 2013

Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową

Podaję kolejny przepis na piernika tym razem z masą.
Upiekłam ich trochę w prezencie świątecznym dla przyjaciół.
Były więc różne wersje. Podaję jedną z nich o smaku orzechowo-karmelowym.


Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową


250 g mąki
2 jaja
150 g brązowego cukru
150 ml jogurtu
150 ml musu jabłkowego
2 łyżeczki przyprawy do pierników
100 g  masła
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g orzechów włoskich
100 g masła
1/2 szklanki masy karmelowej
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
polewa czekoladowa do dekoracji
4 łyżki przecieru z czarnej porzeczki
ozdoby cukrowe


Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, jogurtem i  stopionym letnim masłem.
 Dodaj mus jabłkowy i przyprawę do pierników - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Wysmaruj masłem jedną dużą lub dwie mniejsze foremki w kształcie gwiazdki.
Oprósz je bułką tartą.

Nakładaj  masę do forem  do 2/3 wysokości. Górę posyp orzechami
 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto na talerz.
Ostudź  całkowicie. Utrzyj masło na jasną puszystą masę. Pod koniec ucierania   dodawaj partiami masę karmelową.  Gdy masa będzie jednolita dodaj mielone orzechy - wymieszaj.
Przekrój ciasto na pół, jedną część posmaruj cienką warstwą przecieru porzeczkowego, drugą kremem.
Złóż razem. Udekoruj polewa czekoladową i ozdobami z cukru.


 Wigilijny Piernik 2013















Udekoruj babeczki polewą czekoladową.


2 komentarze: