30 grudnia 2013

Napój karnawałowy z czerwoną pomarańczą

W tym roku młodszy syn zrobił nam miłą niespodziankę. Wracając z Afryki kupił na przydrożnym straganie mandarynki i pomarańcze.  Były pokryte miałkim kurzem, za to niepryskane!!!
Dla mnie to niezwykły rarytas spróbować takich pomarańczy dojrzałych w warunkach naturalnych i niezaprawianych niczym na podróż.


Owoce były bardzo smaczne, jednak mandarynki miały ogromną ilość pestek.
Próbując pomarańczy od razu przypomniał mi się zasłyszany  w TV przepis na napój z pomarańczą.
Postanowiłam zrobić go od razu.





Napój karnawałowy z czerwoną pomarańczą 


  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 litra dobrej jakości wódki
  • 1 wino deserowe
  • 3/4 szklanki brązowego cukru





Umyj pomarańczę, pokrój ją w plastry
 razem ze skórką. Zasyp cukrem.









 Po pół godzinie, gdy pomarańcza puści sok wlej wódkę i wino. Zamknij szczelnie i odstaw na kilka tygodni. Napój podawaj z dodatkiem sporej ilości lodu lub z wodą mineralną.











Ja lubię taki napój z wodą  gazowaną  tzw. "szprycer".






2 komentarze:

  1. Jadłam naturalne pomarańcze we Włoszech. Nie ma porównania. Pewnie podobnie jest z bananami, ale tego to już mi sie chyba nie uda spróbować :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ja też niestety bananów naturalnie dojrzałych nie próbowałam ...niestety

      Usuń