6 grudnia 2013

Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym

Dziś nie koniec mikołajkowych niespodzianek. Posłaniec dostarczył paczuszkę  pełną bakalii firmy Bakalland - wyróżnienie w konkursie na danie z żurawiną. Niektóre linki zapodałam Wam wcześniej.
Zamieściłam sporo przepisów z żurawiną, na  pierś z gęsi  w jabłkach i żurawinie, kluski nadziewane żurawiną i gęsiną, panna cotta z jogurtową z żurawiną i sporo innych ciekawych przepisów. Jury nie wiadomo dlaczego wyróżniło:

Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym 



  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana (ile zabierze)
  • sól i pieprz biały
  • 5 dag masła
  • 1 szalotka
  • 10 dag żurawiny suszonej
  • 200 ml soku żurawinowego lub porzeczkowego
  • miód do smaku
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta zgniecionych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta chilli
  • starta skórka z wyszorowanej pomarańczy
  • rukola do dekoracji


Ziemniaki przepuść przez praskę, lekko je ugnieć, wyjmij czwartą część - wypełnij ją mąką. Włóż  z powrotem ziemniaki, dodaj olej i jajo - wyrób ciasto. Formuj kluski śląskie z dziurką w środku. Gotuj je w osolonej wodzie Na maśle szklij posiekana drobno szalotkę, dodaj sok i żurawinę suszoną.Dodaj  przyprawy korzenne i startą skórkę z pomarańczy - gotuj  na wolnym ogniu 10 minut. Zagęść sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody. Dopraw sos ostatecznie. Podaj  kluski na rukoli polane sosem i posypane startą skórka z pomarańczy.

Kluseczki śląskie są pyszne, a z takim dodatkiem smakowały bardzo ciekawie.
Mąż oczywiście dostał dodatkowo porcyjkę  pieczeni.

3 komentarze:

  1. Gratuluję kolejnego wyróżnienia - ja jednak wolę z masełkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Mnie kluseczki najlepiej smakują z sosem z pieczenia rolady sląskiej :)
      choć w takiej wersji też smakują nieźle.

      Usuń