1 grudnia 2013

Frittata na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto.

Ta propozycja śniadanie to numer jeden dla mojego męża. Uwielbia wszystko co pomidorowe i paprykowe. Jeśli do tych smaków dodać jajeczka - to już pełnia szczęścia!
Dla mnie to nie powiem,  też nie lada smakowite śniadanko! Lubię te smaki, jednak najbardziej przepadam za bazylią i  sosem pesto. Frittata jest niezwykle aromatyczna i smakowita, a sok pomidorowy ze wzorkiem z pesto dopełnia wszystkie smaki.
Podaję przepis na dwie porcje.



Frittata na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto.

  • 1 sok 100% pomidorowy Tymbark
  • 1  duży pęczek  bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pół szklanki oliwy extra V.
  • sól do smaku
  • pieprz biały i czarny świeżo zmielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki śmietanki kremowej
  • 6  kromek razowca najlepiej domowego wypieku
  • listki bazylii do dekoracji


Upraż orzeszki pinii na suchej patelni, ostudź je.
Oberwij listki i czubki bazylii.
W moździerzu utrzyj obrane i posiekane ząbki czosnku ze sporą szczyptą soli.
Ucierając dodawaj orzeszki, listki bazylii i olej porcjami. Na końcu dodaj starty ser i szczyptę zmielonego świeżo białego pieprzu. Powinien powstać gładki sos.






Obierz cebulę i paprykę.  Z środka  papryki wytnij pół cm. krążki, zaś  resztę pokrój w krótkie paseczki. Cebule pokrój w półplasterki. Wybij jaja, dodaj do nich śmietanę i  energicznie zmiksuj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cebulę i ułóż krążki papryki jeden obok drugiego.
Wlej w krążki masę jajeczną, ułóż krótkie paski papryki w różyczkę .



Oprósz frittatę solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Zmniejsz ogień, nakryj patelnię pokrywką i zapiekaj do chwili aż masa jajeczna się zetnie.






Tostuj kromki chleba razowego, powycinaj z nich kółka o wielkości takiej samej jak kółka paprykowe.
Posmaruj je sosem pesto. Frittatę pokrój w kółka zgodnie ze wzorem różyczek.
Układaj krążki frittaty na tostach posmarowanych pesto.Tak przygotowane kanapki udekoruj listkami bazylii.



Rozlej sok 100% pomidorowy do szklaneczek, udekoruj go wzorkiem z pesto i listkiem bazylii.

Podawaj  frittatę na chlebie razowym z pesto z dodatkiem szklanki soku 100 % pomidorowego Tymbark.















3 komentarze: