18 stycznia 2016

Naleśniki z farszem mięsnym (z rosołu)

Dziś kolejny przepis z cyklu "oszczędny".
Zgodzicie się ze mną, że aby ugotować dobry rosół potrzeba sporo mięsa, najlepiej z kostką, sporo warzyw i przyprawy. Długo gotowany na minimalnym ogniu jest pyszny!
Nie można tego powiedzieć o mięsku.
Na ogół jest wygotowane, dość suche jednak nie całkiem bezwartościowe.
Można użyć je jako farsz do pierożków, klusek lub naleśników.
Ważne jest by dodać coś świeżego, soczystego z aromatem co ożywi nasz farsz.
Może to być cebulka, pieczarki lub inne warzywa przyrumienione na maśle oraz przyprawy i zioła.
Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu.




Naleśniki z farszem mięsnym


    Stop marnowaniu żywności
  • 4 naleśniki (tutaj przepis)
  • mięso z rosołu dowolne (około 500g)
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 g żółtego sera
  • pieprz ziołowy i czarny 
  • sos sojowy i chili do smaku
  • 1 łyżka masła (sklarowanego)

Zmiel mięso. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulkę i łodygę selra naciowego.
Dodaj mięso, dopraw farsz pieprzem, sosem sojowym i chili do smaku. Przesmaż farsz jeszcze przez chwilę. Nakładaj farsz  na naleśniki posypując go startym serem.
Zroluj każdy po czym zapiecz w piekarniku lub na patelni.
Podawaj naleśniki na gorąco.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz