18 stycznia 2016

Ciasto bananowe

Jeśli znajdzisz w koszyku dwa zapomniane ba...rdzo dojrzałe banany nie wyrzucaj ich!
Można upiec z ich dodatkiem bardzo smaczne ciasto bananowe (chlebek bananowy).




Ciasto bananowe


    Stop marnowaniu żywności
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • kilka łyżek posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie)
  • rodzynki  (opcjonalnie)

Obierz i rozgnieć widelcem  banany, dodaj do nich jogurt, jajka i olej - wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki.
Wymieszaj suche  składniki  z mokrymi, dodaj orzechy po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.






Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto  z foremki. Gdy lekko przestygnie podawaj posypane lekko cukrem pudrem.











2 komentarze: