8 października 2014

Kluski śląskie z grzybami leśnymi

A u mnie w kuchni znowu grzyby. Wyskakujemy czasem z MG do pobliskiego lasku i w zależności od ilości znalezionych jest więcej lub mniej grzybowo w kuchni.
Dziś danie  jarskie nie mniej pyszne, jeśli ktoś lubi kluski śląskie i grzyby.



Kluski śląskie z grzybami leśnymi


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana (ile zabierze)
  • około 500 g leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wiejskiej smietanki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łżka masła sklarowanego
  • 1/2 łyżeczki tymianku


Ziemniaki obrałam i przepuściłam je przez praskę.
Włozyłam ziemniaki do miski, lekko je ugniotłam, wyjęłąm czwartą część
po czym  wypełniłam puste miejsce  mąką.
Włożyłam   z powrotem ziemniaki, dodałam olej i jajo - wyrobiłam ciasto.
Uformowałam kluski śląskie z dziurką w środku.

Obrałam cebulę i oczyściłam  grzyby.
Poszatkowałam  drobno cebulę i zeszkliłam  ją na 1 łyżce masła. Grzyby pokroiłam w plasterki
-dodałam  je do cebulki, dodałam tymianek, lekko posoliłam i popieprzyłam.


Dusiłam grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody jeśli trzeba.
 Mąkę pszenną wymieszałam z niewielką ilością wody.
 Dodałam ją do grzybów. Zagotowałam je po czym  zaprawiłam
 wiejską śmietanką.

Doprawiłam grzyby do smaku  solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Ugotowałam kluski śląskie w lekko osolonej wodzie.
Podałam je ze spora ilością sosu grzybowego.





2 komentarze:

  1. Kochana, mozna dostać ślinotoku na sam widok! Jakie to musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj było Marzyniu...zostało tylko wspomnienie :)

      Usuń