28 września 2014

Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi.

Wrzesień to miesiąc obfity w grzyby. Wszyscy miłośnicy grzybów korzystają  z tego w pełni,
by  rozkoszować się ich wspaniałym aromatem.
I dla mnie to również wspaniały dodatek poprawiający wielu dań.
Staram się również zabezpieczyć trochę grzybów na zimę mrożąc je w woreczkach wyczyszczone dokładnie.
Tak robię z małymi. Większe kroję  na kawałki, smażę z odrobiną cebulki na maśle sklarowanym
i w takim stanie zamrażam. Warto też trochę wysuszyć.
A najlepsze są oczywiście  świeże!
A teraz opiszę jak przygotowałam moje ulubione danie:

Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi.





  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 1 średnia cukinia
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek suszony i świeży
  • mąka do oprószenia 
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • pomidorki do dekoracji
  • olej do smażenia


Oczyściłam grzyby, pokroiłam je na mniejsze cząstki. Obrałam i pokroiłam drobno cebulę.









Zeszkliłam cebulę na rozgrzanym maśle, dodałam grzyby i szczyptę tymianku.
Przesmażyłam grzyby. Po  przestudzeniu doprawiłam solą i pieprzem, dodałam jaja.









Cukinię pokroiłam w 1 cm plastry. Wykroilam środki a otrzymane w ten sposób krążki
 posypałam solą pieprzem i oprószyłam mąką.
Układałam krążki na rozgrzanym na patelni oleju, wkładałam w środek każdego farsz grzybowy.
Po usmażeniu krążków na złoty kolor z jednej strony przewracałam łopatką  na drugą by również usmażyć ją na złoty kolor.
Podawałam krążki od razu udekorowane tymiankiem i pomidorkami.





2 komentarze:

  1. Patencik super! A mój synek chrzestny też robił cukinię i nawet pozwolił mi opublikować!

    OdpowiedzUsuń