12 września 2014

Różany torcik urodzinowy

Jeszcze dziś wieczorem jak obiecałam przepis na torcik, który upiekłam jakiś czas temu.
Róże są kwiatami jadalnymi, więc śmiało możemy je ułożyć na torcie.


Różany torcik urodzinowy


  • ciasto: 3 średnie jaja
  • 1 szklanka puree jabłkowego
  • 2/3 szklanki  cukru 
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier brązowy  do posypania
  • krem: 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • dodatkowo: słoiczek domowego dżemu
  • 2 łyżki wody różanej
  • kilka łyżek  uprażonych posiekanych orzechów
  • róże, srebrne kulki cukrowe i listki mięty do dekoracji
  • stopiona  czekolada do dekoracji
 Włączyłam piekarnik by się rozgrzał do temp.160 st.C. Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu zmiksowałam  jaja z cukrem. Gdy zrobiły się puszyste dodałam puree jabłkowe miksując je z jajami jeszcze chwilę. Do masy dodałam  suche składniki i olej - wymieszałam.
Blaszkę (średnią prostokątną) wyłożyłam papierem do pieczenia  po czym rozłożyłam na niej ciasto. 
Wstawiłam blaszkę do nagrzanego piekarnika.
Piekłam (40 min.) do chwili aż  ciasto ładnie się zarumieniło, a patyczek wkłuty był suchy.
Po upieczeniu odstawiłam do ostudzenia.
Ugotowałam budyń z dodatkiem mąki  na mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszając ostudziłam budyń. Masło utarłam  mikserem do białości po czym porcjami dodawałam po 1 łyżce schłodzonego budyniu nie przstając miksować.
Gdy masa ładnie się połączyła a ciasto wystygło pokroiłam je na blaty.
Pierwszy blat przełożyłam dżemem wymieszanym z wodą różaną.
Kolejny blat przełożyłam kremem budyniowym.Górę i boki posmarowałam pozostałym kremem.
Brzegi osypałam uprażonymi orzechami.
Udekorowałam tort różami, stopioną czekoladą, mietą i srebrnymi kulkami.



3 komentarze: