28 września 2014

Kisiel malinowy z bananem i musli

w ubiegłym tygodniu , korzystając zobfitości malin przygotowałam prosty i smaczny deser
 - domowy kisiel malinowy.











Kisiel malinowy z bananem i musli



  • 1 szklanka malin
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 banany
  • 8 łyżeczek musli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta kardamonu, 
  • listki mięty do dekoracji


Zasypałam przebrane i opłukane maliny cukrem. Odstawiłam je na 15 minut.
Przełożyłam je do rondelka, dodałam szczyptę kardamonu  po czym zalałam gorącą wodą.
Zagotowałam. W niewielkiej ilości wody  rozmieszałam mąkę po czym wlałam je do malin.
Nie przerywając mieszania ugotowałam kisiel. Zajęło to 5 minut.
Po lekkim przestudzeniu wlałam kisiej do pucharków.
Obrałam banany, pokroiłam je w plasterki i ułożyłam zatapiając do połowy w kisielu.
Posypałam chrupiącymi musli i udekorowałam listkami mięty.




5 komentarzy:

  1. O, kisielu kwaskowego to bym zjadła! Ale raczej z grejfrutem ;-)
    Bardzo apetycznie wygląda, rozpieszczasz swoją Hurmę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Hurma już wyleciała z gniazda.... :(
      dopieszczam tych co zostali przy mamusi :)

      Usuń
  2. Mniam, taki domowy musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń