18 lipca 2014

Ogórecznik. Jaja. Feta. Frittata ogórkowa.

Lato w pełni, jak na południu Europy upały rozlały się  w Polsce. Korzystając z pogody  wyskoczyłam z Mamusią na kilka dni w pobliskie górki.  MG dyżurował w ogrodzie i pilnie podlewał pomidorki i ogórki (te szczególnie wodopijcy!!!).
Byłam też z Wnusią  na warsztatach ceramicznych. Odkryłam dziecięcą przyjemność babrania się w glinie ! Było ekstra.
A w kuchni królestwo warzyw i ekspresowe dania, bo kuchnia moja mała i w upalne dni bardzo gorąca.




Frittata  ogórkowa.

  • pęczek ogórecznika z kwiatami
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g fety
  • 1 pomidor
  • 4  jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • plastry ogórka i listki sałaty   do dekoracji





Z roślin ogórecznika zerwij wszystkie liście oraz  oddzielnie kwiaty.

Umyj je, osusz i pokrój.
 Obierz cebulę,  posiekaj ją .







Pokrój pomidora i fetę w kostkę.









Jaja rozkłóć z mlekiem, dodaj pokrojona fetę , cebulę, pomidora i liście ogórecznika.
Wymieszaj masę, posól ją i popieprz.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
Wylej masę na patelnię.Smaż ją na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie się zetnie.




Podawaj frittatę udekorowana kwiatami ogórecznika, plastrami ogórka i sałatą (rukolą lub inną).
Pamiętaj by nie jeść szorstkich środeczków kwiatów ogórecznika, gdyż drażnią gardło.

2 komentarze:

  1. Nawet nie mam pojęcia, jak taki ogórecznik smakuje. fajnie by było, jakby mi ktoś takie śniadanie podał...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórecznik smakuje i pachnie ogórkowo :) w sumie nic specjalnego... tyle ze kwiaty są śliczne i wabią roje pszczółek zapylając inne rośliny. A... i ładnie wyglądają na talerzu!

    OdpowiedzUsuń