22 lipca 2014

Letnie owoce. Butelkowy deser owocowy. Foremki z butelki.

Dziś będzie słodko!  Letnie desery i ciasta z owocami...co Wy na to?
Najbardziej lubię owoce z mojego ogrodu, nie pryskane, dojrzałe na drzewie lub krzaczku.
Owoce zagraniczne często zrywane niedojrzałe zamiast dojrzeć psują się i więdną.
Co innego zjadać je w ciepłych krajach na miejscu.
Dlatego tez nasze rodzime maja u mnie priorytet.
Tak przy okazji  zrobiłam całkiem zgrabne foremki na desery z butelek na wodę.
U Was tez pewno zużycie wody mineralnej jest ogromne przez 32 st. C za oknem.
Obcięłam denka i tak oto bez nakładów mam komplet fajnych foremek.
Musiałam od razu je wypróbować...



Butelkowy deser owocowy


  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki masła osełkowego
  • 1 szklanka porzeczek czerwonych
  • 1 szklanka porzeczek czarnych
  • 4 łyżki cukru
  • borówki amerykańskie do dekoracji

Umyj foremki zrobione z butelek. Umyj i obierz  czerwoną porzeczkę.
Obierz czarną porzeczkę , wsyp ją do rondla i przesmaż z 2 łyżkami cukru  podlewając 2 łyżkami wody. Odstaw do ostudzenia.

Ugotuj  budyń na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru.
Do gorącego budyniu dodaj masło i mieszaj do chwili aż się rozpuści.
Odstaw do chwili, aż lekko się przestudzi.
Nałóż połowę  budyniu do  3 foremek.





Nałóż  porcję czarnej porzeczki po czym pozostały budyń.
Odstaw do ostudzenia.




Wyłóż deser na talerzyki.
Posyp deser porzeczkami i udekoruj go borówkami.
Podawaj deser schłodzony.
x




4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Deserki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję! To z cyklu drugie życie butelki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł z tymi butelkami, desery wyglądają jak kwiatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj robiłam takie desery wychodzą świetnie. Bardzo zainteresowały gości. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń