19 lipca 2014

Kasza gryczana niepalona. Cukinia. Kasza z lejka z warzywami.




Kasza gryczana niepalona to jedna z najzdrowszych kasz. Z dodatkiem warzyw smakuje wyśmienicie.
To ulubione letnie danie. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami "kaszowymi".
Ugotowaną kaszę wepchnęłam w lejek i powstał niezły wulkan na talerzu :D

Kasza gryczana z warzywami.


  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 plastry pieczeni (wieprzowej lub drobiowej)
  • 1 młoda marchewka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • tymianek świeży do dekoracji



Ugotuj kaszę.
Umyj i obierz warzywa. Pokrój marchewkę i cukinię w zapałkę. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę.
Dodaj marchewkę, przesmaż ją krótko po czym podlej wodą i duś 5 minut. Pokrój drobno upieczone mięso, dodaj je do marchewki po czym dodaj cukinię. Dopraw wszystko przyprawami i duś kolejne 5 minut. Całość zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
Porcje kaszy wkładaj do lejka lekko ją upychając po czym wykładaj na talerz. Nakładaj sos mięsno- warzywny. Podawaj porcje udekorowane gałązkami tymianku.




3 komentarze:

  1. Widzę, że humor Ci dopisuje... wulkan z kaszy :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. A co ? czasem wulkan człowiekowi wpadnie do głowy :-D szczególnie po saunie przez 16 godzin dziennie ....jak to ostatnio aura nam zapewnia!

    OdpowiedzUsuń