21 lipca 2014

Kasza gryczana niepalona. Bób. Przekładanka gryczanka z bobem.

Kilka ostatnich dni królował u mnie bób w różnej postaci.
Jeszcze jeden udany moim zdaniem posiłek wegetariański z bobem w roli głównej wspaniałym warzywem strączkowym. Ponieważ zawiera dużo białka świetnie zastępuje schabowego przy okazji obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Tak więc połączenie  białej kaszy gryczanej z  bobem jest pełnowartościowym, odżywczym posiłkiem obiadowym lub kolacyjnym.


Przekładanka gryczanka z bobem.



  • 250 g bobu
  • 200 g ugotowanej  kaszy gryczanej niepalonej 
  • cukier do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • cząber suszony lub świeży
  • sos pomidorowy





Ugotuj bób w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Obierz go z łupin.







Do ciepłej kaszy dodaj pół łyżki masła i pieprz ziołowy do smaku - wymieszaj dokładnie.

Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w kostkę a czosnek przepuść przez praskę.
Zeszklij cebulę na  rozgrzanym na patelni pozostałymmaśle. Dodaj czosnek i bób , przesmaż go chwilę po czym dopraw solą, cząbrem  i pieprzem czarnym do smaku.


Do filiżanki nakładaj naprzemiennie kaszę i bób delikatnie upychając je łyżką.
Wywróć filiżankę na talerz udekorowany sosem pomidorowym.
Oprósz śwież otartym cząbrem.






2 komentarze: