27 kwietnia 2014

Chrupiące warzywa z patelni z rzodkiewką

Dziś jeszcze jedno danie wiosenne, z dużą ilością chrupiących warzyw, z odrobiną szałwii i sosem czosnkowym. Zjedliśmy je na kolację.
A tak przy okazji ...piękne rzodkieweczki urosły mi w ogrodzie?
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl



Chrupiące warzywa z patelni z rzodkiewką


    Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.pl
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (tricolore)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 niewielki fenkuł
  • mała cukinia
  • kilka łodyg selera naciowego
  • mały pęczek świeżej szałwii
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 ml bulionu warzywnego (lub wody) 
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • sos czosnkowo-jogurtowy
  • szczypior do posypania



Umyj i obierz warzywa.
Mniejsze rzodkiewki zostaw do dekoracji. Pokrój warzywa  na cieniutkie plasterki.
Możesz zrobić to na tarce do ogórków.
Zagrzej olej na patelni lub woku.
Wrzuć cebulę, fenkuł i seler na patelnię i smaż je kilka minut.




Podlej bulionem lub wodą, dodaj pokrojoną cukinię i rzodkiewki.
Dopraw solą i pieprzem ziołowym.





Dodaj po chwili  komosę ryżową.
Wymieszaj i duś kilka minut do chwili aż kasza podgrzeje się w warzywach.
Czas duszenia powinien być bardzo krótki, by warzywa pozostały chrupiące.






Podawaj warzywa w miseczkach polane sosem czosnkowym i posypane szczypiorem.
Udekoruj najmniejszymi rzodkiewkami odłożonymi wcześniej.











2 komentarze:

  1. To naprawdę super propozycja na wiosnę :-) Ja się spasłam przez te święta i warto by przestawić sie na coś lekkiego, ale niestety, nie mam takich ślicznych rzodkieweczek no i komosy też...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu! Komosę można zastąpić ryżem brązowym lub dowolną zdrową kaszą (np. jaglaną) :)

      Usuń