23 kwietnia 2014

Zielone warzywa duszone w mleczku kokosowym

... i po świętach. Czy też czujecie się przejedzeni? Czy tęsknicie za lekkim jedzonkiem?
Czas na wiosenne, chrupiące warzywa, które pomogą w regeneracji organizmu po sytych, maślanych przysmakach.
Możecie zjeść je na obiad lub  kolację.



Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.plZielone warzywa duszone w mleczku kokosowym

  • 200 g  groszku cukrowego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól i pieprz biały do smaku
  • sok z cytryny i miód do smaku
  • szczypior i starta skórka z cytryny do posypania
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl




Obierz warzywa. Pokrój groszek w paseczki, cukinię w półplasterki, seler naciowy w cieniutkie paseczki i cebulę w piórka.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj seler naciowy i groszek.
Przesmaż go chwilę po czym podlej mleczkiem kokosowym.





Duś na małym ogniu  około 10 minut doprawiając przyprawami do smaku.
Dopraw sokiem z cytryny i miodem, by danie było lekko kwaśne i lekko słodkie.
Sos powinien lekko odparować ale warzywa powinny zostać chrupiące.







Podawaj warzywa w miseczkach  na gorąco posypane szczypiorem i startą skórką z cytryny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz