6 kwietnia 2014

Klepak łemkowski smażony z musem śliwkowym

Po ugotowaniu pierwszej partii klusek łemkowskich okazało się że  tyle do obiadu wystarczy.
Resztę postanowiłam usmażyć. Mam nadzieje że Marzynia nie uzna tego za profanację klepaka:)
Dodałam więc jajo i trochę proszku do pieczenia.
Z usmażonej masy wyszły całkiem smaczne mini naleśniczki owsiane.



Klepak łemkowski  smażony z musem śliwkowym



  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 2 jaja
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mus śliwkowy
  • listki melisy do dekoracji
  • orzechy włoskie siekane do posypania
  • odrobinę tłuszczu do smażenia (najlepiej kokosowego)




Płatki owsiane namocz w ciepłym mleku przez kilka godzin.
Gdy napęcznieją i zmiękną dodaj jajka, sól, mąkę owsianą - wymieszaj masę dokładnie.
 Nie przerywając mieszania dodaj tyle mąki pszennej, by powstało średnio gęste ciasto
na placki.




Smaż niewielkie placuszki na przesmarowanej tłuszczem rozgrzanej patelni.
Gdy smażą się z jednej strony posyp je posiekanymi orzechami.






Gdy będą rumiane przewróć je i smaż  z drugiej strony na złoty kolor.




Podawaj placuszki z musem śliwkowym posypane orzechami i udekorowane listkami melisy.



Zdrowy tryb życiaNaleśniki wiosenne FIT

3 komentarze:

  1. jejku, rzeczywiście wyglądają bardzo apetycznie! I można zatkać gęby wiecznie spragnionej słodkości Czeredzie! A co do smażenia to ja tylko odsmażałam moje kluseczki, a Ty wymyśliłaś nowe wcielenie klepaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem ci że z musem owocowym lepszy niż kluchy!

    OdpowiedzUsuń