12 marca 2014

Spaghetti warzywne z odzysku.

Dziś z cyklu oszczędnie, czyli jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu.
MG lubi sobie obgryźć kosteczki, ale gdy mięska jest więcej często robię kluchy faszerowane takim mięskiem  rosołowym. Jeśli chcę wykorzystać również warzywa przygotowuję mięsno warzywne nadzienie i nakładam je w naleśniki, tortille lub zapiekam.
Dziś podobne danie z wyłowionym z rosołu mięsem i warzywami - danie z  makaronem.



Spaghetti warzywne z odzysku.



    Zupny recykling
  • białe mięso z rosołu 
  • warzywa korzeniowe ugotowane w rosole
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • mały słoiczek oliwek
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji 
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Pokrój mięso i warzywa z rosołu. 
Obierz cebulę, posiekaj  i zeszklij na łyżce masła sklarowanego. Dodaj czosnek a po chwili przecier pomidorowy. 
Duś wszystko razem 5 minut po czym dodaj mięso  z rosołu.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj bazylię suszoną. Dodaj oliwki i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Dodaj pokrojone warzywa, dopraw ostatecznie sola i pieprzem.
Podawaj gorące spaghetti z sosem mięsno warzywnym posypane startym serem i udekorowane listkami bazylii.









1 komentarz:

  1. No cóż, ja teraz przez budowę muszę teraz gotować bardzo oszczędnie i na pewno wykorzystam którąś z Twoich propozycji, bo i ta, i następne są i smaczne i niedrogie.

    OdpowiedzUsuń