9 marca 2014

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Nie piekę ostatnio torcików, babeczek, kremówek.
Jednak czasem ma się ochotę na małe, słodkie co nieco...
Na taką okazję  super daniem są słodziutkie , owocowe naleśniki.
Właśnie takie usmażyłam w weekend i użyłam do nich pysznego dżemu usmażonego dwa miesiące temu. Można jednak usmażyć go teraz korzystając z mrożonki, bo pomarańcz w sklepach nie brakuje.
Wpierw przepis na :




Dżem dyniowo-pomarańczowy


  • 500 g miąższu dyni
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 duże cytryny
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • szczypta kardamonu
  • 2 goździki
  • szczypta imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
Miąższ dyni zetrzyj w łezkę i włóż do garnka. Wyszoruj pomarańcze i cytryny.
Osusz je po czym zetrzyj skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową warstwę)
Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do dyni. Duś dynię w soku przez 10 minut po czym dodaj cukier,
startą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny  i przyprawy. Wymieszaj.
Duś  razem często mieszając, aż dżem zrobi się gęsty i lekko szklisty.
Sprawdź czy dżem jest tak słodki  jak lubisz, możesz go jeszcze dosłodzić.





Przed włożeniem do słoiczków wyjmij  anyż i goździki.
Jeśli chcesz  dżem przechowywać dłużej  pasteryzuj go w słoiczkach.












Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa!



2 komentarze:

  1. Dżem dyniowo-pomarańczowy jest obłędny! To mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń