22 stycznia 2014

Tort orzechowy z kremem kawowo-czekoladowym.

Dzisiaj jeszcze o słodyczach z ubiegłego weekendu, bo były pyszniutkie, więc warto!
To torcik urodzinowy dla MG.
Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z programu Łakocie Bożeny Sikoń.
Składa się z mielonych orzechów, cukru pudru i jaj.
Zainteresował mnie, bo to przepis bez mąki.  Jedynie zastąpiłam
skórkę cytrynową startą skórką z pomarańczy.
Krem zrobiłam po swojemu - mój ulubiony na bazie budyniu czekoladowego.
Przepis na biszkopt podaję w oryginale. Taki tort najlepiej smakuje mi właśnie zimą.



Tort orzechowy z kremem kawowo-czekoladowym.


Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
250 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
starta skórka z 1 pomarańczy
5 jajek
Dodatki: przecier z czarnej porzeczki
sok z pomarańczy
Krem budyniowy czekoladowo-kawowy:
1 budyń czekoladowy
500 ml mleka
3 łyżki cukru
100 ml esencji kawowej
200 g masła osełkowego
orzechy uprażone i zmielone do posypania brzegów
5 dag  czekoladowych kawusi
10 dag  startej mlecznej czekolady






Orzechy włoskie zmiel, połącz z cukrem pudrem i startą skórką z pomarańczy. Odstaw na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.





Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 170 stopni około 40 min.
Po wykonaniu i ostudzeniu biszkoptu wg przepisu p. Bożeny przygotuj krem.







Ugotuj budyń czekoladowy na mleku z 3 łyżkami  cukru. Mieszaj do ostudzenia , by nie powstał kożuch.







Masło utrzyj na biało. Dodawaj partiami budyń i esencję kawową partiami nie przerywając miksowania.
Jedną trzecią część kremu wymieszaj z większą częścią startej czekolady, resztę pozostaw do posypania.





Ostudzony biszkopt orzechowy przekrój  na dwie części. Skrop sokiem z pomarańczy.
Posmaruj blat przecierem z czarnej porzeczki po czym posmaruj go   kremem z czekoladą. Złóż blaty  razem.  Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.












Brzegi posyp orzechami. Udekoruj gorę kremem, startą czekoladą i kawusiami.







Orzech

3 komentarze:

  1. Szukałam dobrej masy do tortu i właśnie znalazłam coś co mi odpowiada!!! Dziękuję bardzo. Z pewnością niebawem wykorzystam. Torcik wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis Ci się przyda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń