14 stycznia 2014

Sernik doskonały

Kolejne ciasto wyśmienite wg przepisu ze starej książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka" wydanej z 1958 roku. Upiekłam wg tego przepisu serniczek noworoczny. Był wspaniały.
Zapisuję więc do nowej kategorii "Ze starych zapisków".
Wprowadziłam drobne modyfikacje, ale sądzę że wyszły one na korzyść wypieku.
Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyń waniliowy wymieszany w śmietanie.



Sernik doskonały



  • 1 kg dobrego, zmielonego twarogu
  • 6 jaj
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • 1 laska wanilii
  • 5 dag rodzynków
  • szczypta soli
  • starta skórka z wyszorowanej pomarańczy lub cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło klarowane do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub grysik do wysypania formy




Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj miękkie masło nie przerywając ucierania.
Budyń wymieszaj ze śmietaną i ziarenkami wydobytymi z laski wanilii.
Do masy dodaj jajecznej dodaj ser, budyń, startą skórkę z wyszorowanej pomarańczy lub cytryny.
Dodaj rodzynki, proszek do pieczenia  i wymieszaj masę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.

Delikatnie wymieszaj piane z masą serową.
Ułóż masę do wysmarowanej i wysypanej bułka lub grysikiem formy.
Upiecz ciasto w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor.Przed wyjęciem sprawdź testem suchego patyczka
Czas pieczenia w zależności od kształtu, a co za tym idzie grubości masy  około 45 minut.


Studź ciasto w uchylonym piekarniku (po wyłączeniu) do chwili aż będzie letni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz