20 stycznia 2014

Studenckie ciasteczka bez cukru

Wybaczcie, ale zrobię przerwę w dietetycznych przepisach. Weekend upłynął pod znakiem
słodkości- pyszności ! MG obchodził swoje urodziny, więc tradycyjnie był tort (tym razem bez mąki!).
Miały być babeczki czekoladowe piłeczki (kupiłam specjalną foremkę!!!) aOrzech wyszły kapelusze :(((
Dla dbających o zdrowie upiekłam pyszne ciasteczka  bez cukru i nazwałam je "studenckie", gdyż głównym składnikiem była mieszanka studencka. I od tych ostatnich zacznę.


Studenckie ciasteczka bez cukru



  • 250 g daktyli bez pestek
  • 250 ml wody
  • 350 g mieszanki studenckiej
  • 50 g skruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • około szklanki zmielonych orzechów włoskich do obtoczenia (niekonieczne)







Daktyle wsyp do rondelka i zalej wodą. Gotuj je do chwili, aż się prawie rozpadną (mnie zajęło to 15 minut).





Dodaj olej kokosowy, wymieszaj i odstaw z ognia.











Dodaj  kakao i siemię lniane - wymieszaj ponownie. Gdy masa lekko przestygnie dodaj posiekaną przy pomocy blendera mieszankę studencką.







Dodaj pokruszone orzechy  i wymieszaj masę dokładnie.








Formuj okrągłe lub podłużne  ciasteczka, obtaczaj je w orzechach i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku  około 25 minut w zależności od wielkości ciasteczek.





Orzech





Podawaj ciasteczka po przestudzeniu. Możesz przechowywać je w puszce w chłodnym, ale nie tak długo jak pierniki.

1 komentarz: