29 stycznia 2014

Zawijaski śledziowe w ogórku

Dzisiaj opiszę jeszcze lekką przekąskę śledziową banalną w wykonaniu.



Zawijaski śledziowe w ogórku



  • 4  filety śledziowe w olejub a'la Matjas firmy Lisner
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (lub jogurtu typu bałkańskiego)
  • starta skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  • rukola do dekoracji 


Filety śledziowe  a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój każdy  na trzy długie paski.
Obierz  cebulę. Pokrój ją  w piórka.
Umyj i osusz ogórka, pokrój go na czterocentymetrowe kawałki.
Z każdego wyjmij gniazda nasienne (nie do końca ) tak by powstały kubeczki.
Oprósz startą skórką z cytryny, solą i pieprzem, wypełnij gęstą, wiejską śmietanką po czym ułóż na górę każdego
 zrolowany pasek śledzia. Udekoruj przekąski piórkami czerwonej cebuli.
Ułóż przekąski na talerzach udekorowanych rukolą.
Posyp je pieprzem świeżo zmielonym i startą skórka z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz