27 stycznia 2014

Śledzik na ziemniaczkach.

Kolejny przepis "śledzikowy"  to propozycja dania kolacyjnego. Puree ziemniaczane wzbogaciłam dodatkiem zdrowej pietruszki, która nadaje daniu ciekawy aromat.
Paseczki śledzia zatopione w kwaśnej, oprószonej pieprzem śmietanie smakują wybornie.
Zresztą spróbujcie sami.



Śledzik na ziemniaczkach.


  • 1 opakowanie Lisner filety śledziowe w oleju a'la Matjas  460 g 
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża pietruszka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 dag masła
  • 100 ml mleka
  • szczypta cukru
  • 200 ml wiejskiej  kwaśnej śmietany (lub jogurtu w wersji light)
  • wiązka mizuny lub innej sałaty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny do posypania
  • szczypior do dekoracji





Filety śledziowe  a'la Matjas odsącz z oleju  i pokrój  w paseczki.
Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pietruszkę pokrój w plasterki (gotuje się dłużej).
Ugotuj  ziemniaki razem z pietruszką w lekko posolonej i posłodzonej szczyptą cukru wodzie.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ja w piórka.





Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę, przeciśnij ziemniaki i pietruszkę przez praskę.
 Dodaj mleko, masło, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową.
Wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Umyj i osusz sałatę.




Na talerzach rozłóż sałatę, połóż ring - wypełnij go masą ziemniaczano-pietruszkową.Wyjmij pierścień.
Jeśli nie masz takiego kółka uformuj kopczyk z pure.










Na górze każdej porcji rozłóż gęstą kwaśną śmietanę lub jogurt (typu bałkańskiego).






Na jogurcie ułóż paseczki śledzia i piórka czerwonej cebuli.
Udekoruj porcje szczypiorem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.








2 komentarze:

  1. Tego też nie znam, ale wygląda bardzo ładnie, rzeczywiście może udekorować stół.

    OdpowiedzUsuń