16 stycznia 2014

Sałatka z soczewicy w pomidorowych miseczkach

Dziś zaczynam  cykl przepisów, które przygotowałam w ubiegłym roku  na konkurs zdrowych potraw, bez cukru i soli. Tylko jeden przepis został opublikowany, więc postanowiłam zrobić to sama,
szkoda bowiem, by leżały zapomniane w katalogu. Są w nich zdrowe składniki z dużą ilością aromatycznych ziół. Są smaczne choć bez cukru i soli.
Jeśli trudno Ci całkiem  zrezygnować z  soli użyj jej maleńką szczyptę, cukier zaś zastąp cukrem brzozowym lub miodem.
Zaczynam od soczewicy, bo to świetne danie na taką pogodę jak dziś.



Sałatka z soczewicy w pomidorowych miseczkach


  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • szczypta chili i pieprz biały do smaku
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów





Czerwoną soczewicę ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pieprzu ziołowego.
Pomidory przekrój na pół po czym wyjmij środki za pomocą łyżeczki. Posiekaj środki  drobno.






 Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę. Posiekaj część liści bazylii pozostawiając czubki do dekoracji. Do ostudzonej soczewicy (bez wody) dodaj  oliwę, posiekaną cebulę i środki pomidorów oraz przyprawy – wymieszaj dokładnie po czym napełnij miseczki zrobione z pomidorów. Ułóż je na talerzach, posyp  migdałami i udekoruj listkami bazylii.






4 komentarze:

  1. Boże, jestem coraz grubsza (bo zimno!) i wiem, że powinnam mniej żreć, ale to udałoby sie dopiero wtedy, gdyby ktoś mi podawał takie lekkie frykasy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimą chyba wszyscy mamy skłonność do tycia. Wiosna schudniemy na zieleninie :) Byle do wiosny!

    OdpowiedzUsuń