30 stycznia 2014

Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy.

Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy to smaczna i niezwykle dekoracyjna przekąska.
Sos na bazie gęstej wiejskiej śmietany lub jogurtu w wersji light
z dodatkiem chrzanu, jabłka i startej skórki cytrynowej to świetne połączenie smaków,
 a zarazem dodatek do śledzia.



Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy




  • 4  filety śledziowe  solone a'la Matjas firmy Lisner
  • 2 duże czerwone jabłka
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 duża cytryna
  • 150 ml gęstej śmietany (lub jogurtu typu bałkańskiego)
  • sól, pieprz
  • szczypior do dekoracji


Filety śledziowe wyjmij z zalewy.Zamocz je na godzinę.
Wyszoruj cytrynę, z połowy zetrzyj skórkę tarką, z drugiej połowy zesterem lub nożykiem
w cieniutkie paseczki (do dekoracji). Wyciśnij sok z cytryny.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je, pokrój każdy na trzy długie paski i skrop połową soku z cytryny.
Umyj jabłka, wytnij z środkowych części cieniutkie plasterki (12 szt).
wytnij gniazda nasienne i skrop pozostałym sokiem z cytryny by nie sczerniały.
 Pozostałe części jabłek obierz i zetrzyj w łezkę. Włóż starte jabłka  do śmietanki,
dodaj chrzan, drobno startą skórkę z cytryny. Wymieszaj sos, dopraw go sola i pieprzem.
Jeśli jabłko nie jest wystarczająco słodkie dodaj szczyptę cukru.Pokrój szczypior.
Na talerzach układaj porcje.Na krążku jabłka ułóż kółko z śledzia
 wypełniając wnętrze sosem  chrzanowym. Na górę ułóż kolejna warstwę i kolejną - 3 krążki na jednym talerzyku.
Górne kółko śledziowe również wypełnij sosem.
Na talerzach dodatkowo nałóż porcję sosu.
 Posyp porcje pieprzem świeżo zmielonym i paseczkami skórki cytrynowej.    
Udekoruj przekąski szczypiorem.




2 komentarze:

  1. pięknie podany:) nie jadłam śledzia z jabłkiem, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie ładnie dekoruje stół oprócz tego, że jest smaczną przekąską. :)

    OdpowiedzUsuń