31 stycznia 2014

Ceviche śledziowe w awokado

Ceviche to posiekana surowa ryba zamarynowana w soku z limonki z dodatkami - specjalność kuchni meksykańskiej. Ja postanowiłam połączyć takie danie z dojrzałym awokado.
I tak powstało danie ciekawe w smaku
Ceviche śledziowe w awokado





(2 porcje)

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 filety śledziowe  solone a'la Matjas firmy Lisner
  • 2 limonki (lub 1 cytryna)
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • szczypta chilli w proszku
  • sól,biały pieprz
  • pęczek rukoli
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji


Filety śledziowe wyjmij z zalewy.Zamocz je w zimnej wodzie na godzinę.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je. Z jednego filetu wytnij kilka paseczków do dekoracji.
Resztę pokrój w kosteczkę.
Wyszoruj limonki i osusz dokładnie. Skórkę zetrzyj za pomocą tarki.
Wyciśnij  sok z limonek do miseczki, dodaj szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, szczyptę chilli,
starty imbir, posiekaną drobno szalotkę i pół łyżeczki startej skórki z limonki.Wymieszaj wszystko. Dodaj do sosu posiekane filety śledziowe oraz paseczki.
Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Przygotuj listki rukoli, umyj je i osusz. Pokrój papryczkę w cieniutkie paseczki.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Wyjmij łyżeczką delikatnie  miąższ z awokado i rozgnieć go widelcem.
Łupiny zostaw do napełnienia.
Wyjmij miseczkę ze śledziami, odłóż paseczki do dekoracji. Do reszty dodaj awokado - wymieszaj.
Łupiny  awokado napełnij ceviche z miąższem awokado. Ułóż na górze każdej porcji paseczki
śledzia i  pepperoni.
Oprósz przekąski startą skórką z  cytryny i posiekanymi orzechami.
Udekoruj rukolą i połówkami orzechów.






1 komentarz: