30 stycznia 2014

Carpaccio śledziowe

Dziś  kolejny dzień śledziowych przepisów. Śledź a'la Matjas szczególnie w oleju i korzenny doskonale nadaje się do przygotowania przekąsek. Połaczenie słodko-kwasnego melona ze śledziem wydał mi się na tyle interesujący, że postanowiłam przygotować ...
Carpaccio śledziowe






  • 4  filety śledziowe w oleju  a'la Matjas firmy Lisner
  • 1  niewielki dojrzały melon (lub pół większego)
  • 2 limonki
  • 5 dag sera pleśniowego typu Rokpol
  • pieprz cytrynowy do posypania
  • sałata ( mizuna, roszponka, strzępiasta  lub inna) do dekoracji 


Filety śledziowe  a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój każdy pod skosem na cieniutkie plasterki.
Obierz  melona, pokrój go w paski zbliżone szerokością do śledzi
następnie w podobny sposób jak filety na plasterki. Limonki umyj, przekrój na połówki.
 Z środkowych części wykrój plasterki - 8 szt.
Pozostałe cząstki wyciśnij by uzyskać sok. Skrop nim filety śledziowe i plastry melona.
odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
Układaj na talerzach lub jednym wspólnym naprzemiennie plasterki śledzia i melona.
Posyp carpaccio pieprzem cytrynowym.
Brzegi talerza  obłóż sałatą, posyp ją skruszonym serem pleśniowym.
Udekoruj półplasterkami cytryny.








1 komentarz: