22 stycznia 2014

Babeczki czekoladowe kapelusze

MG jest zapalonym kibicem piłki nożnej, więc na urodziny chciałam upiec babeczki piłeczki futbolowe. Kupiłam specjalne foremki ze wzorem piłki. Niestety wzór był zbyt płaski a  babeczki tak wyrosły, że zrobiły się z nich kapelusze. Właściwie  mogłam je okroić, ale kapelusze były urocze, więc postanowiłam je zostawić tak, jak wyrosły.
Użyłam do wypieku słoika domowego musu brzoskwiniowego. Możecie użyć również musu jabłkowego  lub innego.



Babeczki czekoladowe kapelusze


  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • 300 ml musu brzoskwiniowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • krem: 
  • 1 budyń czekoladowy
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 200 ml musu brzoskwiniowego 
  • 5 dag   startej mlecznej czekolady
  • polewa czekoladowa


Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.

 W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, musem brzoskwiniowym i olejem - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Foremki w kształcie piłek wysmaruj tłuszczem. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Po lekkim przestudzeniu wyjmij  babeczki na talerz.


Przygotuj krem.

Ugotuj budyń czekoladowy na mleku z 3 łyżkami  cukru. Mieszaj do ostudzenia , by nie powstał kożuch.
Masło utrzyj do  białości. Dodawaj partiami budyń partiami nie przerywając miksowania.
Dodaj do kremu połowę startej czekolady.








Resztę startej czekolady wymieszaj z musem brzoskwiniowym.









Przekrój wystudzone babeczki poziomo.
Za pomocą szprycy na dolnej części każdej babeczki zrób z kremu kółko (po brzegu), środek kółka wypełnij musem brzoskwiniowo-czekoladowym.





Polej  każdą babeczkę polewą czekoladową.







5 komentarzy: