17 listopada 2010

Kluchy nadziewane mięsem z grzybami.

Takie kluchy to moje ulubione danie.
Nie mogę gotować ich zbyt często, gdyż wtedy łakomstwo bierze górę nad rozsądkiem.
Po zjedzeniu "słusznej porcji" ratuje szklanka piwa  lub nalewka orzechowa poprawiająca trawienie.

Kluchy nadziewane mięsem z grzybami. 
Składniki: 

  • 300g mięsa mielonego
  • 600g pieczarek lub grzybów leśnych 
  • duża cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyzka oleju
  • 1 łyżka smalcu domowego
  • pół kg kapusty kiszonej
  • sos sojowo-grzybowy  TaoTao do smaku
  • sos sojowy (jasny) TaoTao do smaku
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków 
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • seler naciowy do dekoracji



Sposób wykonania:
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę, połowę dodaj do mięsa - skrop je obficie sosem sojowym
wymieszaj i odstaw.
Drugą połowę cebuli zeszklij na maśle, dodaj obrane i posiekane grzyby - duś je, az będą miękkie i odparują wodę.


Skrop grzyby  sosem sojowo-grzybowym, posyp pieprzem czarnym do smaku. Odstaw do ostudzenia. 
Mięso z cebulą przesmaż na oleju, dopraw sosem sojowym, pieprzem do smaku i odstaw do ostudzenia.
Wymieszaj mięso z połową grzybów - otrzymasz farsz do klusek.
Sosy sojowe są słone, więc nie musisz uzywać soli.
Obierz ziemniaki, połowę ugotuj, połowę zetrzyj na tarce do ziemniaków.
Surowe ziemniaki odcisnij, sok odstaw, by uzyskać krochmal.
Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi i krochmalem - wymieszaj dokładnie.
Formuj placki, nakładaj mięso z grzybami do środka , zlep je i formuj kluchy.
Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozpuść smalec, przesmaż na nim kapustę dodając pod koniec drugą połowę grzybów.
Dopraw ostatecznie sosem sojowym i pieprzem czarnym oraz ziołowym.


Podawaj kluchy na kapuście z grzybami udekorowane listkami selera naciowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz