10 listopada 2010

Befsztyk tatarski z grzybkiem.

Mój mąż przepada za surową wołowiną, więc na specjalne okazje przygotowuję befsztyk tatarski.
Jako, że jutro święto - przygotowałam


Befsztyk tatarski z grzybkiem


Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)
  • 3 łyżki oliwy z oliwy extra
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • mały słoiczek grzybków w occie
  • 1 czerwona cebula
  • czerwona słodka papryka w proszku i zielenina do dekoracji



Sposób wykonania:
Mięso posiekaj drobno lub zmiel. Dodaj oliwę najlepszej jakości, pieprz  i sól do smaku - wymieszaj dokładnie. Uformuj okragłe befsztyki i ułóż po dwa na talerzyku - udekoruj grzybkami i piórkami czerwonej cebuli oraz zieleniną.
Posyp czerwoną słodką papryką.
 Od czasu, kiedy nie używam surowych żółtek (w obawie przed salmonellą) "tatara" podaję z oliwą, czerwoną cebulą i dodatkami (ogórek, kapary,grzybki, oliwki... itp).
Co prawda mój befsztyk wyglada trochę jak UFO, ale smakuje całkiem nieźle.
Zawsze możesz wypróbować. :)
Od jutra długi wekeend i święto narodowe, więc życzę
miłego świętowania!
Do przyszłego tygodnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz