17 listopada 2010

Kwaśnica czyli kapuśniak rodem z gór.

Taka  zupa z mięsem i kiszoną kapustą, z dodatkiem aromatycznych przypraw  jest dobra na jesienną zawieruchę, kiedy to organizm spali tę odrobinę tłuszczyku , jaka jest w wieprzowym mięsie.


Kwaśnica 


Składniki: 

  • pół kg łopatki wieprzowej
  • duża cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek włoszczyzny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka ziemniaków 
  • sól, owoc jałowca 
  • pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 
  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego TaoTao
  • 1 szklanka kapusty kiszonej z kwasem

Sposób wykonania:
Mięso  podziel na części, 
włóż do 1,5 l gotującej się wody i gotuj ok. pół godziny. 
Włoszczyznę dodaj wraz z 2 ząbkami czosnku do gotującego się mięsa. 
Przypraw sosem sojowym  i roztartymi owocami jałowca. 
Gotuj aż mięso i jarzyny będą zupełnie miękkie. 
Dodaj do smaku pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego. 
Wywar przelej do innego garnka, dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj dalej ok 10 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie wlej szklankę kwasu z kapusty razem z kapustą  
Pogotuj do chwili,aż kapusta będzie miękka.
Na maśle zeszklij cebulkę, oprósz mąką i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilkę.
Podawaj kwaśnicę gorącą  z plastrami mięsa wieprzowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz