3 listopada 2010

Marmolada piegowata.

Ostatnie owoce i warzywa zebrane z ogrodu.
Jabłek w tym roku niewiele, gruszek też, ale jak zwykle dopisały aktinidia , czyli małe kiwi.



Sporo również winogron, które przetworzone zostały na sok i wino.
Z ostatnich owoców zrobiłam marmoladę.



Marmolada piegowata.
Składniki:

  • ok 2 kg różnych owoców (jabłka, śliwki, gruszki)
  • w tym kilka lekko dojrzałych pomidorów
  • ok. 1/2 kg brązowego cukru (lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki czarnych jagód lub  porzeczek (mrożonych)


Sposób wykonania:
Umyte i oczyszczone z nasion owoce przepuść przez maszynkę, 
rozparuj na małym ogniu pod pokrywką dodając 2 łyżki wody.
Po około 15 minutach dodaj cukier i jagody, smaż marmoladę na małym ogniu do chwili, aż
woda odparuje, a marmolada zrobi się gęsta.
Jeśli nie zużyjesz jej od razu najlepiej zagotuj w pół litrowych słoiczkach.


Jagody dodałam aby zmienić jej kolor na bardziej apetyczny, gdyż jabłka w trakcie smażenia
często zmieniają kolor na brązowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz