2 listopada 2010

Czas na dynię....


Koniec października w mojej kuchni to czas dyni.
Pojawia się ona w sklepach dość obficie, gdyż niektórzy wycinają dyniowe głowy w ramach
tradycyjnego święta Halloween
Dla dzieciaków to świetna zabawa wyciąć takie straszydło dyniowe.

Dla mnie jednak to wspaniałe i cenne warzywo.
Dynię można  przygotować w zalewie słodko- kwaśnej, taką potrawę właśnie pamiętam z dzieciństwa.

Można jednak  zrobić  wiele innych smakowitych dań takich jak zupy, zapiekanki, placki, marmolady.

Na fotce zupa jarzynowa z dodatkiem różnych warzyw (w tym pomidorów i papryki) a także ze sporą ilością pokrojonej w kostkę dyni.
Zupa w wersji  obiadu jednogarnkowego - z dodatkiem paseczków szynki.
Polecam taką kolorową mozaikę na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz