25 października 2010

Krem brokułowy pod serowym plasterkiem.



Lubię  gęste zupy kremowe szczególnie późną jesienią.
Są bardziej sycące , ale na jesienną zawieruchę potrzeba nam trochę więcej energii.
Wczoraj przygotowałam taki krem, jak w mojej książce kucharskiej 
www.gotuj-sam.pl  ,  w trochę innej wersji z plastrem smacznego sera z dziurami.


Skladniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 i 1/2 litra bulion
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki kremowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ziemniaki
  • przyprawa do zupy
  • sól, biały pieprz
  • natka pietruszki
  • żółty ser z dziurami (ok.15 dag)
Sposób wykonania:
Obrany brokuł i obrane ziemniaki pokrój drobno, zalej bulionem i ugotuj "do miękkości". Zestaw z ognia, zmiksuj na gładką masę, dopraw ulubioną przez ciebie przyprawą do zupy, solą i pieprzem do smaku. Dodaj kurkumę. Wstaw na ogień, doprowadź do zagotowania. Zahartuj śmietankę (chyba że użyjesz takiej, która tego nie wymaga) wlej ją do zupy - zagotuj przez chwilę. Jeśli zupa jest zbyt rzadka (choć nie powinna) - zagęść ją mąką wymieszaną w odrobinie wody. Rozlej zupę do bulionówek, nakryj każdą  grubym plastrem sera (wyciętym na okrągło) i zagrzej w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku do chwili, aż ser zacznie się rozpuszczać. Udekoruj wianuszkiem z siekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz